Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική Ενηλίκων

18, Ιουνίου, 2009

Περισσότερο από συχνά οι δυο αυτοί όροι, «ψυχοθεραπεία» και «συμβουλευτική», χρησιμοποιούνται εναλλακτικά. Ωστόσο, μια βασική διαφορά της συμβουλευτικής από την ψυχοθεραπεία, ως μεθόδου παρέμβασης του κλάδου της κλινικής ψυχολογίας, είναι ότι η πρώτη είναι πιο συνοπτική από την δεύτερη, επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες προβληματικές καταστάσεις και προσφέρει προτάσεις για την διαχείρισή τους ενώ δεν προχωράει στη σε βάθος ανάλυση και αντιμετώπιση των υποκειμενικών δυσκολιών του ατόμου.

Στην πράξη συχνά υπάρχει ένα είδος αλληλεπικάλυψης μεταξύ τον δύο. Δηλαδή, κατά την διάρκεια μιας ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας ο/ η ψυχοθεραπευτής/τρια μπορεί να παρέχει συμβουλευτική σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ένα σύμβουλος μπορεί να λειτουργήσει με ψυχοθεραπευτικό τρόπο. Ωστόσο, ενώ ένας κλινικός ψυχολόγος είναι καταρτισμένος να παρέχει τόσο ψυχοθεραπεία όσο και συμβουλευτική ένας σύμβουλος δεν διαθέτει πάντα την απαραίτητη εκπαίδευση  για την παροχή ψυχοθεραπείας.

Τόσο η ψυχοθεραπεία όσο και η συμβουλευτική είναι διαδικασίες που περιλαμβάνουν σειρά από συναντήσεις/συνεδρίες για την επεξεργασία, την κατανόηση και την αντιμετώπιση δυσκολιών οι οποίες δυσχεραίνουν την προσωπική, διαπροσωπική, οικογενειακή, συζυγική, συντροφική, εργασιακή και κοινωνική ζωή του ανθρώπου.

Η ψυχοθεραπεία/ συμβουλευτική μπορεί να είναι ατομική, ομαδική, ζεύγους ή οικογένειας. Καθένα από τα πλαίσια αυτά μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα ή συμπληρωματικά προς τα άλλα. Η επιλογή του πλαισίου εξαρτάται από την φύση των δυσκολιών καθώς και από την επιθυμία/ συναίνεση του ατόμου (ή των ατόμων) που αντιμετωπίζει (-ζουν) τις δυσκολίες αυτές. Έχοντας κατανοήσει την φύση των δυσκολιών σας, σε διάστημα 1-3 συναντήσεων σας προτείνουμε και συζητάμε μαζί σας το πλαίσιο επιλογής.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: