Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική Ζεύγους

27, Ιουνίου, 2009

Όταν βλέπουμε τους ανθρώπους στο πλαίσιο μιας ψυχοθεραπευτικής/ συμβουλευτικής διαδικασίας ζεύγους εστιάζουμε στην συντροφική/ συζυγική σχέση έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους είτε να βελτιώσουν την σχέση τους είτε να διαχειριστούν τον (από)χωρισμό τους.

Ο πρωταρχικός στόχος του/ης θεραπευτή/τριας είναι να σιγουρευτεί ότι το ζευγάρι έχει κοινό στόχο σε αυτή τους την αναζήτηση και αν δεν έχει, λογικά πρέπει να βοηθηθεί για να αποκτήσει. Για να παραμείνει μαζί ένα ζευγάρι, αλλά και για να χωρίσει, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι καλά είναι να συμφωνήσει σε αρκετά βασικά θέματα. Με ένα διαζύγιο πολλά τυπικά θέματα σταματούν αλλά άλλα ουσιαστικά (όπως η σχέση του ζεύγους με τα παιδιά), συνεχίζουν. Ειδικότερα:

Στην πρώτη περίπτωση στόχοι μας είναι να βοηθήσουμε τους συντρόφους/συζύγους να:

  • Αυξήσουν την κατανόηση τόσο των προφανών όσο και των αφανών δυσκολιών μεταξύ τους.
  • Μειώσουν την ισχύ της απογοήτευσης και του ψυχικού πόνου, του παρελθόντος και του παρόντος, όντας έτσι ελεύθεροι να ανακαλύψουν νέους τρόπους ανάπτυξης της σχέσης τους.
  • Ανοίξουν δρόμους άντλησης συναισθημάτων πληρότητας τόσο ως μέρη του ζευγαριού όσο και ως άτομα.

Στην δεύτερη περίπτωση στόχοι μας είναι να βοηθήσουμε τους συντρόφους/συζύγους να:

  • Ξεκαθαρίσουν τα συναισθήματά και τις επιλογές που έχουν.
  • Εξερευνήσουν και να επεξεργαστούν τους λόγους των δυσκολιών τους.
  • Πενθήσουν την απώλεια της σχέσης.
  • Κάνουν τον (από)χωρισμό όσο το δυνατό πιο εποικοδομητικό για όλους όσους εμπλέκονται σε αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του ζευγαριού είτε ακολουθούν κοινές συναντήσεις/ συνεδρίες είτε ακολουθούν ατομικές συναντήσεις/ συνεδρίες και ανά καθορισμένα διαστήματα κοινές. Στην δεύτερη περίπτωση, αν και οι δύο ακολουθούν ατομικές συναντήσεις/ συνεδρίες, στις κοινές συμμετέχουν και οι δύο θεραπευτές/τριες.

Οι πληροφορίες που μοιράζεστε με τον/ην θεραπευτή/τρια είναι άκρως εμπιστευτικές και δεν θα αποκαλυφθούν σε τρίτους χωρίς την γραπτή σας συγκατάθεση. Με βάση τον νόμο ωστόσο, η εχεμύθεια αίρεται σε περιστάσεις απειλητικές για την ζωή την δική σας ή των άλλων, ή σε περιπτώσεις που τίθενται σε κίνδυνο παιδιά (όπως σε περίπτωση σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης ή παραμέλησης).

Οι συναντήσεις/ συνεδρίες διαρκούν 50΄-60΄λεπτά (εκτός από την πρώτη η οποία συνήθως διαρκεί περισσότερο) και η συχνότητά τους ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες και την μορφή της διαδικασίας.

Η συνολική διάρκεια της παρέμβασης κυμαίνεται και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί απόλυτα. Είναι, όμως, κάτι το οποίο θα συζητήσετε  με τον/ην θεραπευτή/τριά σας. Προτείνουμε η ολοκλήρωση αυτή να γίνεται κατόπιν μιας από κοινού αξιολόγησης με τον/ην θεραπευτή/τριά σας ώστε να καταστή ο αποχωρισμός αυτό όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητικός. Για θεραπευτικούς και δεοντολογικούς λόγους εργαζόμαστε έτσι ώστε να αποφεύγονται τόσο οι μακροχρόνιες σχέσεις εξάρτησης χωρίς να διακυβεύεται η διατήρηση των επιθυμητών αλλαγών.

Η πληρωμή γίνεται μετά την κάθε επίσκεψη εκτός αν γίνει κάποιος άλλος σαφής διακανονισμός με τον/ην θεραπευτή/τριά σας.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: