Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ομάδες Παιδιών & Εφήβων

3, Ιουνίου, 2009

Οι στόχοι των Ομάδων Παιδιών και Εφήβων αφορούν: στην διαχείριση του άγχους (διαχείριση των αιτιών και των συνεπειών του),  την βελτίωση των ενδοοικογενειακών σχέσεων, την ανάπτυξη των σχέσεων με το άλλο φύλο και τους φίλους, την διευκόλυνση της σχέσης με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, και την τροποποίηση της επιθετικής, βίαιης, αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών οι ομάδες που πραγματοποιούνται στο γραφείο μας είναι ομάδες:

  • για την διαχείριση των συναισθημάτων (άγχος, φόβος, θυμός, θλίψη),
  • για την διαχείριση και την επίλυση συγκρούσεων,
  • για την βελτίωση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων,
  • για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της αυτό-έκφρασης,
  • για την ανάπτυξη των μαθησιακών και μαθητικών δεξιοτήτων,
  • για τον καθορισμό και την προσέγγιση προσωπικών και κοινωνικών στόχων,
  • για την ανάπτυξη της αυτογνωσίας, της αυτοεκτίμησης και της αυτορρύθμισης.

Η μέθοδος

Η χρήση ποικιλίας βιωματικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με διευκρινιστικές διαδικασίες, όπως η συζήτηση, τονίζεται ως η κυρίαρχη μέθοδος στην πραγματοποίηση ομάδων για παιδιά και έφηβους/ες.

Βασικές αρχές της μεθόδου αυτής αποτελούν οι εξής:

  • αξιοποιεί τα βιώματα των παιδιών και των εφήβων ή/και παράγει νέα με σκοπό την ικανοποίηση των ενδιαφερόντων, των αναγκών και των επιθυμιών τους καθώς και την δημιουργία νέων,
  • ενθαρρύνει την γνωστική, συναισθηματική και ψυχοκινητική δράση του παιδιού και του/ης έφηβου/ης αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα συναισθήματα,
  • προτρέπει στην έρευνα, την ενεργοποίηση της φαντασίας και της δημιουργικότητας,
  • προάγει την αυτογνωσία, την αίσθηση της αλληλεξάρτησης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας,
  • προάγει την αίσθηση της συνέχειας, της αλληλεπίδρασης και της ιστορικότητας. Για το λόγο αυτό εστιάζει και διευκολύνει την ανάκληση προηγούμενων εμπειριών αναδεικνύοντας την σημασία τους στην αντιμετώπιση και κατανόηση νέων καθώς και την σχέση εσωτερικών-ατομικών παραγόντων και εξωτερικών-περιβαλλοντικών παραγόντων στην διαμόρφωση της εμπειρίας. Επίσης, εστιάζει και στις τρεις διαστάσεις του χρόνου παρελθόν, παρόν και μέλλον ενθαρρύνοντας τους έφηβους/ες κάνουν χρήσιμες για αυτούς συνδέσεις μεταξύ αυτών.

Κατά την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων χρησιμοποιούμε ποικιλία τεχνικών και μέσων όπως: παιχνίδι ρόλων, συνεργατική συνέντευξη, κατευθυνόμενη φαντασία, αντιτιθέμενες απόψεις, μυθοπλασία, συζήτηση στρογγυλού τραπεζιού, δραματοποίηση-ψυχόδραμα, δημιουργική έκφραση, χορό-κίνηση, μουσική, εικαστικά υλικά, οπτικοακουστικά βοηθήματα, διδακτικό υλικό,.

Το συμβόλαιο της ομάδας

Οι πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική βλάβη ή προκαλούν κάτι ανεπιθύμητο στον άλλο δεν επιτρέπονται, ενώ η λεκτικοποίηση συνήθως δεν απαγορεύεται. Οι συντονιστές μπορούν να θέσουν, ή όχι, τον όρο της οριστικής ή περιορισμένης «απομάκρυνσης» από την ομάδα σε περίπτωση υπέρβασης των ορίων.

Επιπλέον, οτιδήποτε λέγεται απ’ όσους συμμετέχουν σε μία ομάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον ύψιστο σεβασμό και την μεγαλύτερη εχεμύθεια.Οι συντονιστές δεσμεύονται να τηρούν εχεμύθεια με εξαίρεση περιστάσεις απειλητικές για την ζωή των μελών ή των άλλων, ή περιπτώσεις που τίθενται σε κίνδυνο παιδιά (όπως σε περίπτωση σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης ή παραμέλησης). Επίσης, οι συντονιστές συχνά μοιράζονται με την ομάδα τις πληροφορίες που έχουν από τους γονείς ή άλλους και μόνο σε επείγουσες καταστάσεις πράττουν το αντίστροφο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μεταξύ της ομάδας. Κατά τον ίδιο τρόπο η εχεμύθεια αναμένεται και από όλα τα μέλη της ομάδας και τις οικογένειές τους.

Παρουσίες και συνοχή της ομάδας

Η τακτική παρουσία των μελών της ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο στην συνοχή της και άρα στην αποτελεσματικότητά της. Γι’ αυτό σας ζητάμε να την μπει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμα του παιδιού ή του/ης έφηβου/ης. Η ομάδα εξελίσσεται καλύτερα όταν κάθε μέλος εκτιμά και σέβεται την δέσμευση και την δουλειά του καθενός που συμμετέχει. Η συστηματική παρουσία και η ενεργός συμμετοχή στις συναντήσεις είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος να δείχνεται αυτό τον σεβασμό και την εκτίμηση. Κατά τον ίδιο τρόπο είναι σημαντικό κάθε μέλος να έρχεται στην ώρα του σε κάθε συνάντηση. Αν γνωρίζει ότι πρόκειται να αργήσει ή να απουσιάσει, σημαντική είναι η ειδοποίηση των συντονιστών όσο νωρίτερα γίνεται ώστε να ενημερώσουν την ομάδα στο ξεκίνημά της.

Σε περίπτωση που η απουσία συνεχιστεί για τρεις συνεχόμενες συναντήσεις είτε έχει ενημερωθεί ομάδα είτε όχι  η συνέχιση της συμμετοχής στην ομάδα θα συζητηθεί παρουσία του μέλους και θα συναποφασιστεί από την ομάδα.

Διάρκεια και συχνότητα των συναντήσεων

Συνήθως οι συναντήσεις διαρκούν έως 90΄ – 120΄, ανάλογα με την μορφή και το μέγεθος της κάθε ομάδας. Η συχνότητά των συναντήσεων είναι εβδομαδιαία, την ίδια μέρα και ώρα και η συνολική διάρκεια της ομάδας είναι τουλάχιστον 12 συναντήσεις, ανάλογα με την μορφή της κάθε ομάδας.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: