Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαριάννα Κεφαλληνού

19, Νοέμβριος, 2016

Έχω σπουδάσει ψυχολογία  και κατέχω μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στη Μεθοδολογία Ψυχολογικής Έρευνας (The Open University, London, UK και Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, στα πλαίσια αναγνώρισης του βασικού τίτλου σπουδών). Στα πλαίσια των σπουδών μου ασχολήθηκα κυρίως με τη Λογο-ψυχολογία (discursive psychology), την κριτική ανάλυση λόγου (CDA), τη θεωρία queer, το χιούμορ, τα εγχειρήματα αυτοβοήθειας και τις εφαρμογές του κοινωνικού κονστρουξιονισμού, του κριτικού ρεαλισμού και της διαλογικότητας.

Η βασική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στην οποία έχω εκπαιδευτεί επί τέσσερα χρόνια είναι η δραματοθεραπεία (Ινστιτούτο Αιών, Αθήνα). Επίσης, κατέχω δίπλωμα στη διαχείριση του άγχους (The Stress Management Institute, Sheffield, UK). Στα προαναφερθέντα προγράμματα διδάχθηκα κυρίως ψυχανάλυση, γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και mindfulness. Ωστόσο, συνεχίζω να εκπαιδεύομαι και να επιμορφώνομαι, με κύριο ενδιαφέρον για τη συστημική σκέψη, τη θεωρία των προσωπικών νοητικών κατασκευών, την αφηγηματική ψυχοθεραπεία και τις διαλογικές προσεγγίσεις. Θεωρώ σημαντικότερη πηγή γνώσης τις συναντήσεις μου με ανθρώπους με προσωπικές εμπειρίες ψυχικής οδύνης, ανάρρωσης και χειραφέτησης.

Από το Μάιο του 2004 έως τον Ιούλιο του 2010 προσέφερα εθελοντικές υπηρεσίες στη μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) “Μετάβαση” και από το 2009 απασχολούμαι στο Hearing Voices Network Αθήνας. Έχω συντονίσει ομάδες αυτοβοήθειας ανθρώπων που ακούνε φωνές, συγγενών και φίλων ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία, ομάδες διαχείρισης άγχους/burnout και συγγενών τοξικοεξαρτημένων νέων.

Έχω συνεργαστεί με το ΨΝΑ και άλλους φορείς για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και έχω παραδώσει εργαστήρια και εισηγήσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα μου θα βρείτε στην επιθεώρηση “Ουτοπία”, στο περιοδικό του Δικτύου Κριτικής Ψυχολογίας “Radicalμα”, στα “Τετράδια Ψυχιατρικής” και στο διαδίκτυο.

Ήμουν σε ατομική θεραπεία από το Φεβρουάριο του 2009 έως και το Σεπτέμβριο του 2013 και σε ομάδα δραματοθεραπείας από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Οκτώβριο του 2016. Είμαι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου και μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS).

Αγαπώ διαχρονικά το λόγο του Φουκώ και του Μπέκετ, τα ζώα, την αυτονομία, την ποικιλομορφία, τη συν-εξέλιξη και τις συλλογικές προσπάθειες.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: