Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λυκούργος Καρατζαφέρης

19, Νοέμβριος, 2016

Γεννήθηκε στα Νικολέικα Αιγίου, όπου ως πρωτότοκος πέρασε ιατρική, γιατί ‘οι καλοί μαθητές γίνονται γιατροί’. Αν και δεν κατάλαβε ποτέ το παραπάνω αξίωμα το υπηρέτησε πιστά για χρόνια. Μοιραία λοιπόν προκειμένου να γλιτώσει από την Ιατρική άρχισε ήδη από το δεύτερο έτος να σχεδιάζει να αλλάξει κατεύθυνση κάτι που τελικά ευτυχώς / δυστυχώς δε βρήκε το κουράγιο να το κάνει. Τελικά απογοητευμένος από αυτό που θεωρούταν σπουδαία επιλογή κατέφυγε στην Ψυχιατρική κυρίως επηρεασμένος από τη διετή του παραμονή μου στη Λέρο, όπου εργάστηκε ως μέλος της θεραπευτικής ομάδας του 3ου ΨΤ με διευθυντή το Γιάννη Λουκά. Η ειδίκευσή του ολοκληρώθηκε στην Αθήνα στο 9ο Ψ.Τ. με διευθυντή του Θεόδωρο Μεγαλοοικονόμου.

Συμμετείχε επί διετίας στην κινητή μονάδα Δωδεκανήσων και εργάστηκε ως υπεύθυνος ψυχίατρος σε ξενώνες και οικοτροφεία. Συνεργάστηκε σε πολυκλαδικές θεραπευτικές ομάδες στο Κ.Ψ.Υ Αγίων Αναργύρων και στο Κ.Θ. Λέρου και πήρε μέρος στην κοινοτική δραστηριότητα του Κ.Ψ.Υ. με κατ’ οίκον επισκέψεις, συμμετοχή στην οργάνωση του θεραπευτικού προγράμματος κα ενδυνάμωσης ανθρώπων με ψυχιατρική εμπειρία σε θέματα αυτοοργάνωσης και αυτοεκπροσώπησης. Αργότερα για ένα χρόνο ανέλαβε το συντονισμό ομάδων υποδοχής και ευαισθητοποίησης στο 18 ΑΝΩ.

Βιοπορίζεται πλέον εργαζόμενος κυρίως ως ψυχίατρος στον ΟΚΑΝΑ με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε ένα πλαίσιο αντιθεραπευτικό και με μια ευθύνη να δημιουργεί στοιχειώδη όρια για μια αξιοπρεπή εργασία. Πρόσφατα ανέλαβε την επιστημονική ευθύνη και το συντονισμό της θεραπευτικής ομάδας του ΠΕΚ ΑΜΕΑ( Πειραϊκή Ένωση Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αναπηρία).

Είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Hearing Voices, τις δραστηριότητες του οποίου παρακολουθεί από το 2010. Συμμετέχει στην οργάνωση του ελληνικού τμήματος ως συντονιστής ομάδων αυτοβοήθειας, με συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια και με μεταφράσεις άρθρων και βιβλίων.

Συνεχίζει την εκπαίδευσή του στο ΑΚΜΑ, το οποίο, μαζί με τους ανθρώπους που γνώρισε στη Λέρο και στο 9ο Ψυχιατρικό Τμήμα του ΨΝΑ τον βοήθησαν στην καλλιέργεια της ανοικτότητας και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: