Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ατομική Ψυχοθεραπεία/ Συμβουλευτική Ενηλίκων

28, Ιουνίου, 2009

Όταν βλέπουμε τους ανθρώπους στο πλαίσιο μιας ατομικής ψυχοθεραπευτικής/ συμβουλευτικής διαδικασίας εστιάζουμε σε δυσκολίες, εμπειρίες, σκέψεις, νοήματα, συναισθήματα και σχέσεις του ατόμου στο παρόν και το παρελθόν καθώς επίσης και στον τρόπο που αυτά αναδύονται και καταδεικνύονται στη σχέση του ατόμου με τον/ην θεραπευτή/τριά. Ανεξάρτητα από το αν ο στόχος τίθεται ως διαχείριση των συναισθημάτων, αντιμετώπιση συμπτώματος, ανάκαμψη από τραύμα, επίτευξη αυτοκυριαρχίας και ανάπτυξη αυτοπεποίθησης, εύρεση νοήματος και κατανόησης, ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων δράσης και σχέσης ή ως το παροιμιώδες «κοίταγμα στον καθρέφτη» η ατομική ψυχοθεραπεία/ συμβουλευτική προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη και την μείωση του ψυχικού πόνου, την αλλαγή του συγκεκριμένου ατόμου το οποίο αιτείται βοήθειας και όχι των γύρω του. Πάντα, όμως, βλέπουμε το άτομο ως ενεργό υποκείμενο του οποίου η δράση μεσολαβείται από τους όχι μόνο από τους άλλους γύρω του αλλά και από τους Λόγους της κοινωνίας.

Οι πληροφορίες που μοιράζεστε με τον/ην θεραπευτή/τρια είναι άκρως εμπιστευτικές και δεν θα αποκαλυφθούν σε τρίτους χωρίς την γραπτή σας συγκατάθεση. Με βάση τον νόμο, ωστόσο, η εχεμύθεια αίρεται σε περιστάσεις απειλητικές για την ζωή την δική σας ή των άλλων, ή σε περιπτώσεις που τίθενται σε κίνδυνο παιδιά (όπως σε περίπτωση σεξουαλικής ή σωματικής κακοποίησης ή παραμέλησης).

Τα σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα συχνά αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Πιθανόν, λοιπόν, ο/ η θεραπευτής/τριά σας να σας παραπέμψει για ιατρική αξιολόγηση, εάν θεωρηθεί απαραίτητο.

Η πληρωμή γίνεται μετά την κάθε επίσκεψη εκτός αν γίνει κάποιος άλλος σαφής διακανονισμός με τον/ην θεραπευτή/τριά σας.

Η συχνότητα των συναντήσεων/συνεδριών ορίζεται πρώτιστα με βάση τις ατομικές σας ανάγκες και τον θεραπευτικό σχεδιασμό και η διάρκειά τους είναι 45′- 60΄(εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων). Η συνολική διάρκεια της παρέμβασης, δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί απόλυτα και εκ των προτέρων, αλλά είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον/ην θεραπευτή/τριά σας. Μέριμνά μας αποτελεί η τόσο η κατά το δυνατόν σταθεροποίηση των επιθυμητών αλλαγών όσο και η αποφυγή μακροχρόνιων θεραπευτικών σχέσεων εξάρτησης. Η ολοκλήρωση της παρέμβασης μπορεί να θεωρηθεί αναγκαία ή επιθυμή για διάφορους λόγους, όχι πάντα σχετικούς ή άμεσα συνδεδεμένους με τις δυσκολίες σας. Προτείνουμε να συζητιέται και να γίνεται σε συνεργασία με τον/ην θεραπευτή/τριά σας ώστε να έχετε την ευκαιρία μιας να επεξεργαστείτε το «κλείσιμο» αυτής της σχέσης .

Ίσως να υπάρξουν φορές που η ψυχοθεραπευτική/συμβουλευτική σας διαδικασία θα είναι το τελευταίο μέρος στο οποίο θα θέλατε να βρίσκεστε. Οι στιγμές αυτές μπορεί να είναι στην πραγματικότητα ασυνήθιστα παραγωγικές ευκαιρίες για να δουλέψετε τα ζητήματα που σας απασχολούν.

Advertisement
No comments yet

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: